Friday, March 23, 2007

Odotus

"Eurooppalainen ihminen kokee itsensä ajan orjaksi, hän on siitä riippuvainen, sen alainen. Ollakseen olemassa ja toimiakseenhänen täytyy noudattaa sen rautaisia, rikkomattomia lakeja, sen jäykkiä periaatteita ja sääntöjä."

"Täkäläiset, afrikkalaiset, käsittävät ajan toisin. Heille se on paljon väljempi, avoimempi, joustavampi ja subjektiivisempi kategoria. Ihminen voi vaikuttaa ajan muotoutumiseen, sen kulkuun ja rytmiin."

Ryszard Kapuscinski, Eebenpuu

Afrikka on odottamisen ja jonossa seisomisen maanosa. Länsimaiseen hektisyyteen ja kaikkimullenytheti -ajatteluun tottunut ei voi kuin ihmetellen ihailla paikallisten kärsivällisyyttä ja odottamisen taitoa.

”Odottajien eloton joukko on aina mykkä. Se ei päästä ääntäkään, se vaikenee. Lihakset rentoutuvat. Keho muuttuu pehmeäksi, lysähtää, kutistuu. Kaula jähmettyy paikalleen, pää ei liiku. Ihminen ei katsele ympärilleen, ei vilkuile minnekään, mikään ei kiinnosta häntä.”

Tässä eräänä päivänä Kirjastosetä pääsi maistamaan odotustunnelmaa oikein kunnolla. Seisoin jonossa seitsemän tuntia – tuloksetta. Jonotin yliopistomme Copy Centerin edessä saadakseni käsiini opinnoissa tarvittavaa lukumateriaalia.

Seitsemän tunnin jonotuksen jälkeen putiikin ovet pantiin kiinni, paikalle ilmestyi eräs yliopistoa vartioivista security-tyypeistä ja ilmoitti jakavansa numerolappuja kaikille meille turhaan jonottaneille, jotta voisimme seuraavana päivänä päästä jonossa numerolaputtomien ohi. No, kuinka ollakaan, numerolaput olivat loppuneet ja meitä yksinkertaisesti kehotettiin yrittämään uudestaan jonain toisena päivänä, jolloin numerolappuja olisi kenties palautunut sen verran, että muutama onnekas voisi sellaisen käsiinsä saada. Paikalliset vain kohauttivat olkapäitään ja osa jopa naureskeli tapahtuneelle. Toisin kävi Kirjastosedälle, joka hihat sauhuten poisti itsensä paikalta ja päätti hoitaa tarvittavat lukemistot toisin keinoin.

---

Lihaa ja olutta – Kirjastosetä goes culinaristic

Afrikkalainen ihminen syö lihaa – paljon lihaa. Niinpä ravitsemusliikkeiden ruokalistat ovat hyvin pihvipainotteisia, mikä lämmittää vannoutuneen karnivoorin sydäntä. Listoilta löytyy luonnollisesti perinteisiä härkää ja possua, mutta myös hieman eksoottisempia kudua, springbockia ym. antilooppilajikkeita. Ja kylläpä pihveillä onkin kokoa! Lake Oanobilla vieraillessamme Kirjastosedän leuka oli kopsahtaa lattiaan, kun eteen kannettiin massaltaan lähes kilogramman suuruinen rump steak.

Liha on yleensä todella hyvää, mutta valitettavasti paikallisilla kokeilla tuntuu olevan suunnattomia vaikeuksia eri kypsyysasteiden kanssa. Mediumina tilattu pihvi saattaa olla aivan yhtä hyvin rare tai well done. Tästä läjä pyyhkeitä namibialaisille kokkiopistoille ja terkkuja pian avioliiton satamaan seilaavalle Polkkapossulle ja tämän puolisolle.

Liha on tietysti huuhdottava alas jollain nestemäisellä aineella. Hyvin usein tuo aine on etelä-afrikkalaista punaviiniä tai paikallista olutta – Windhoek Lageria, Windhoek Draughtia, Tafelia tai Hansaa. Kaikki ovat vallan mainioita lagereita, mutta etenkin Windhoek Lagerin pehmeän hapokas maku miellyttää Kirjastosedän makunystyröitä. Kyseinen mallasjuoma on palkittu (muistaakseni vuonna 2002) jopa maailman parhaana lagerina (samaisessa kisassa Windhoek Draught muuten nappasi kolmannen sijan), joten Kirjastosetä ei ole yksin mieltymyksineen.

Summa summarum, jotain hyvää ne saksalaisetkin täällä aikaiseksi saivat. Kauan eläköön germaaniset perinteet ja preussilainen panimokolonialismi! Kirjastosetä sanoo Prost ja nostaa tuopin Bismarckin Otolle.

---

Valtiovierailu

Juuri kun Namibia alkoi toipua Zimbabwen sympaattisen johtajan Robert Mugaben vierailusta ja sen aiheuttamista mielenosoituksista, on maan jo vähitellen valmistauduttava seuraavan valtiopäämiehen visiittiin. Harvemmin ulkomailla reissaava Koisiin valtion Keisari on nimittäin saapumassa maahan huhtikuun alussa.

Kirjastosetä on joutunut ihmettelemään vierailun saamaa vähäistä, suorastaan olematonta, mediahuomiota. Kenties Mugaben kyläilyn aiheuttamasta kohusta on opittu jotain ja Keisari on päätetty yrittää ottaa vastaan huomaamattomasti. Jos näin on, niin ilmeisesti maan johto ei ole riittävän tietoinen Koisiin ylimmän valtaapitävän tahon heikohkosta kyvystä pitää matalaa profiilia. Ainakaan paikallisen hevibaarin Blitzkriegin asiakaskunta ei voine välttyä havaitsemasta kyseisen valtiomiehen läsnäoloa.

2 comments:

Polkkapossu said...

Polkkapossu kuittaa :)

Kunkku said...

Veikkaanpa että Keisarin tulo vaikuttaa Namibiaan salamasodan tavoin. Koisiin valtio on päättänyt laajentua ja hyvä kohde on Namibia. Sieltä kun löytyy mukavasti hiekkaa Koisiin Biitsille. Joten Keisari valloittaa Namibian. Ihmiset eivät ehdi edes säikähtää...